lunes, 29 de noviembre de 2010

Els camperols

Les cabanesà Els camperols vivien en petites cases fetes de tova, fusta i canya. Tenien una sola habitació on tota la família menjava, dormia i fins i tot,a vegades,hi havia els animals domèstics. Els mobles eren escassos. L'habitatge dels camperols depenia de les condicions naturals de la regió. El foc i la xemeneia eren uns elements importants.
Els sostres eren de palla.
Al llarg dels segles XIII i XIV es van experimentar novetats als habitatges com l'edificació sobre pilastres i la creació en l'interior de la casa d'una estança apartada dels animals i els fums.
La taula era el principal objecte i havia de ser tan gran com per permetre que tota la família pogués seure al seu voltant.
També hi havia ganxos de fusta on penjar els escassos vestits.
Els llits no existien, dormien sobre palla estesa al terra.

VESTITSà Es vestien amb la roba que feien les dones amb els materials que aconseguien ells mateixos. Solien portar faixes perquè havien d’estar tota l’estona ajupits, i així, si les duien no els hi produïa mal als ronyons. Les dones també anaven amb faldilles.

Alimentsà L'aliment fonamental era el pa al que s'acompanyava d'un altre tipus de productes denominats "companagium". La carn de porc i els embotits eren els principals acompanyaments així com les aus de corral i la cacera. Llet, formatge i mantega tindrien un important paper en la dieta al costat dels llegums, verdures i fruites. Cols, jueves, pèsols, llenties, naps, pomes, cireres, prunes, maduixes i peres serien les més consumides mentre que el peix no ocupava un determinant lloc, excepte en els moments que la religió exigia abstinència carnal. El vi era la beguda favorita en l'àmbit mediterrani mentre que la cervesa es consumia en el centre i nord d'Europa. Aigua, most de pomes i hidromiel completarien el capítol de begudes. Els camperols eren autosuficients i tenien un nivell de vida molt baix, menjaven malament i tampoc tenien medicines, per això hi havia moltes malalties i les persones no superaven els quaranta anys, moria molta gent.
FEINAà Els camperols estaven dintre del grup dels no privilegiats, els treballadors. S’ocupaven de produir i vendre els aliments que necessitava la societat.            
Hi havia diverses classes de camperols:
·         SERFSà estaven totalment sotmesos a l’autoritat del senyor, cultivaven les terres d‘un senyor i feien feines domèstiques i, a canvi, el senyor els alimentava i els protegia.
·         LLIURESà podien abandonar el feu i tenien autonomia pròpia. Treballaven els maços del senyor i ,a canvi, li pagaven unes rendes i a l’església el delme.
La feina del camperol era molt dura, tota la família treballava amb eines molt senzilles: falçs, dalles, aixades i arades romanes.
Es feia servir la tècnica de la rotació biennal, en la qual la parcel·la es dividia en dos parts, un any es cultivava la meitat de la parcel·la i el següent any es deixava en guaret i així successivament.
Cultivaven cereals (amb el blat i el sègol elaboraven el pa, que era l’aliment principal, i amb l’ordi, feien cervesa), llegums, hortalisses, vinya i fruita.

Els més bens situats tenien algun animal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario